Vals, Foxtrot och Salsa!

Vals

Vals är en dansstil som man dansat sedan 1500-talet i Europa, men kom till Sverige först under 1800-talet. Det är en mycket vacker dans som har med åren utvecklat flera olika kategorier. I Österrike har man exempelvis en annan typ av vals, den så kallade Wienervalsen, som blivit deras nationaldans. Den är till och med obligatorisk vid olika tillställningar. I Sverige är det inte obligatoriskt att dansa vals vid baler och tillställningar, men är en vanlig dans vid exempelvis bröllop. Man lär sig även de olika grundstegen i skolan.

Foxtrot

FoxtrotDetta är en av de vanligaste sällskapsdanser i Sverige då det oftast dansas foxtrot till dansbandsmusik eller annan populär musik. Grundsteget är inte svårt och många väljer att lära sig dessa till exempelvis fester eller bröllop. Det är en blandning av snabba och långsamma fotförflyttningar framåt och bakåt, åt sidan eller runt. När man lär sig vals eller foxtrot fokuserar man på kroppshållning och dansfattning samt olika turer som skall genomföras. Man känner själv vilken svårighetsnivå man kan börja inom, det är dansstilar som man minns för alltid.

Salsa

Detta är en dans som erbjuder starka och energirika rytmer där man verkligen vill släppa loss på dansgolvet, Salsa kommer från Centralamerika och betyder sås på spanska. Man började kalla dansstilen för detta då man blandade många olika stilar och rytmer tillsammans. Det är en mycket glädjerik dansform som bara växer! Idag är det mycket vanligt att nattklubbar erbjuder specifika salsakvällar för att alla, nybörjare som avancerad, skall kunna njuta av dansstilen. Salsa kan dansas som enskild individ, då kallas det oftast för salsa freestyle, eller som i par. När man startar en danskurs får man oftast ange om man redan har en partner eller om man behöver paras ihop med en annan person. Vissa dansskolor erbjuder även mix-klasser, där man byter partner hela tiden.