Olika sorters pardans

Pardans kan vara en rolig aktivitet att testa på samtidigt som man tar sig an en riktigt utmaning. Att dansa pardans behöver inte bara locka personer som redan har en partner att dansa med utan fungerar lika bra för personer som vill lära sig pardans och får en specifik partner under lektionerna eller så får man testa på flera olika danspartner. Detta kan vara mycket givande då man lär sig att föra eller bli ledd av olika personer. Man lär sig att tyda olika kroppssignaler och förstå lättare vad den andre partnern vill leda en till att göra. Dans är samarbete mellan partnerna samtidigt som man har riktigt roligt på vägen. Det finns flera olika sorters pardans så som Bugg, Lindy Hop, Vals, Samba, Bachata med mera.

Bachata

BachataBachata är en mycket sensuell dans med romantiska inslag som ursprungligen kommer från den Dominikanska republiken i Karibien. Bachata dansades först bland familjer och olika sammankomster och betydde just fest. Dansen har blivit mer och mer populär och musiken spelas även på exempelvis salsa-klubbar. När man dansar Bachata så är det stor fokus på höfterna och det gäller att skaka rejält.

Bugg

Bugg är en mycket populär dans i Sverige där man dansar med en partner med musik som spelas i snabb takt i fyrafjärdedelstakt. Bugg kan dock dansas till flera olika slags musik, som inte nödvändigtvis behöver vara i ett högt tempo. Bugg är en dans som man i Sverige dansar ofta till och det kommer därför väl till användning att känna till grundsteget. När man dansar bugg håller man varandra antingen i en hand eller bägge händerna, vilket skiljer sig från de flesta pardanserna.

Cha cha

Cha cha finns i två olika versioner, antingen Ballroom eller en mer social version (kubansk stil). Det är en latinamerikansk dans och börjades först dansas i Kuba. Cha cha har ett långsammare tempo än andra latinamerikanska danser och grundsteget består av två långsamma steg vilka sedan följs av 4 snabba släpande steg. Dessa sista tre steg märker man främst genom höftrörelserna.