Jazz, House och Contemporary Dance

Contemporary Dance

Contemporary DanceContemporary Dance, vilket också heter Modern lyrisk dans, innebär att man som dansare har en större frihet att uttrycka sig genom sina danssteg, där dansen skall ha ett flöde och en viss energi. Det är en mycket uttrycksfull dans med akrobatiska inslag. När man dansar Modern dans fokuserar man på känslan, teknik och vilket budskap man faktiskt vill förmedla med sin koreografi. Som dansare vill man förmedla ett budskap och därför är även musiken en viktig komponent. Man kan träna på exempelvis floorwork, improvisation, uttryck samt att skapa ett visst flöde.

House

Detta är en dansstil som man inte kan stå still till utan hela kroppen vill gunga med till musiken. House har sitt ursprung i tung hiphop blandat med disco-steg. Man dansar till elektroniska trummor, med repeterande musik som kommer till liv tack vare den vibrerande basen. Man känner pulsen ordentligt! Stilen erbjuder mycket rytm och känsla, samtidigt som man får sätta sin egen prägel. Det är ett högt tempo i dansen och den kräver god kondition av dansaren. Vissa menar på att house är en blandning av flera olika dansstilar så som jazz, afrikansk dans, stepp – allt tillsammans med ett starkt gung och flyt.

Jazz

Jazzmusiken blomstrade upp efter första och andra världskriget. I USA spreds musiken snabbt och vidare till hela världen då man började dansa jazz i de olika balsalarna och vidare till nattklubbar och kabaréer. Jazzdansen har fortsatt att vara populär sedan dess då stilen ständigt utvecklas genom olika influenser. Idag är jazzen den typ av dans som ligger till grund till många olika stilar och används oftast i kommersiella syften så som musikvideor, filmer och musikaler. Den har även haft stor betydelse för utvecklingen av vad man idag kallar för modern dans. Inom jazzstilen så finns det en rad olika undergrupper så som lyrisk jazz, modern jazz och broadway jazz.