Dela andras dansupplevelse genom att läsa någon av dem bästa böckerna om dans

Dans är ett språk som egentligen inte fungerar genom ord. De känslor som väcks både i åskådaren och dansaren under en föreställnings gång ger en särskild upplevelse som det inte går att sätta exakta ord på. Bortsett från själva föreställningssituationen fungerar dock litteratur som ett intressant medium för dansen. Koreografer använder sig ofta av skriften för att kartlägga och hålla fast tankar och idéer under den process som leder fram till en föreställning. De frågor som uppkommer är viktiga för att skapa verk inom dansen och det finns åtskilliga böcker som ger en bild av hur olika koreografer arbetar med dansen.

Bra böcker om dans

Det är inte alltid lätt att hitta fram till guldkornen bland dansböckerna. Ofta beror känslan för en viss bok på vilken typ av dans läsaren tycker om. En viktig koreograf inom den moderna dansen var Merce Cunningham. Han skapade en egen dansteknik och hade ett enormt inflytande på dansens utveckling. Fifty Years av David Vaughan är en av de böcker om Cunningham som är mest läsvärd. Om vi går tillbaka till Ballets Russes dagar på 1910-talet, så hette dess stjärnsolist Vaslav Nijinskij. Nijinskij var en man som ständigt stod på gränsen till psykisk ohälsa och hans dagbok utgör intressant läsning för insikt i kreativa processer och i ett excentriskt psyke.

Profiler inom postmodern och modern dans

I den moderna dansen utvecklades från 1960-talet en riktning som kallas postmodern dans. Denna har alstrat en rad intressanta böcker. My body, the Buddhist av Deborah Hay är en av dessa, som ger en fantastiskt intim blick på hur denna koreograf skapar sina verk. En annan milsten inom den postmoderna dansen är boken Feelings Are Facts av Yvonne Rainer. Detta är en biografi som samtidigt ger en inblick i hennes skapandeprocess. Oavsett vilken slags dans det handlar om så finns ett stort urval av intressant litteratur. Inom skandinavisk, modern dans finns spännande verk att läsa om och av koreograferna Per Jonsson, Kenneth Kvarnström och Virpi Pahkinen.

HUANG Zheng / Shutterstock.com